הטיפול השמרני בארתריטיס/שחיקת סחוס של הברך

הטיפול במצבים כרוניים רבים באורתופדיה מתחלק לטיפול שמרני וטיפול ניתוחי. לרב אני מאמין, שיש צורך למצות ראשית את הטיפול השמרני לפני שפונים לאפשרות הניתוחית. הפנייה לטיפול צריכה להיעשות לאחר הערכת אורתופד מומחה. נזכיר כאן שוב, הרקע לטיפול השמרני המתואר בהמשך הוא כאב ברך או כאב ברכיים, כתוצאה מארתריטיס של הברך, היינו, שחיקת סחוס הברך.

קיימים מספר עקרונות לטיפול שמרני, אך הבסיס הוא שינוי בהרגלים, שמתחיל בהבנת המחלה. המטופל חייב להבין שהוא סובל ממחלה כרונית, עם עליות וירידות בעצמת התלונות, והבסיס לשיפור הוא השתתפות פעילה בטיפול.

ירידה במשקל

ההמלצה הראשונה היא ירידה במשקל. במקרים רבים אנשים הסובלים משחיקת סחוס בברכיים סובלים ממשקל עודף. הברך חשופה לעומס של משקל הגוף, וככל שהמשקל יהיה נמוך יותר, העומס אליו חשופה הברך יקטן, ובהתאם לכך יחול שיפור בתלונות. קיימות עבודות המראות שירידה של 5% ממשקל הגוף, מביאה לשיפור בתלונות כאב הברך. במקרים רבים אני מפנה חולים עם משקל עודף לייעוץ דיאטני, וגם למרפאה כירורגית בריאטרית לצורך ניתוחי הרזייה. חשוב לזכור שהשמנה מסוכנת לבריאות הכללית הרבה יותר מבעיה בברך. ניתן לשפר מדדים רבים ע"י ירידה במשקל ובדרך גם "להרוויח" שיפור בתלונות כאבי הברכיים.

פיזיותרפיה

בטיפול פיזיותרפי טוב, ניתן להגיע להישגים משמעותיים בשיקום הברך, ללא התערבות כירורגית. ניתן לשפר את טווחי התנועה, לחזק שרירים המייצבים את הברך, להוריד רגישות נקודתית, ולשפר את תבנית ההליכה של המטופל. השילוב של הנ"ל ושל עקרונות נוספים בטיפול יכולים להחזיר את החולה למצב של ברך מתפקדת ולא כאובה למשך שנים רבות.

APOS THERAPY(אפוסתרפיה)

המצאה ישראלית שניתן להכלילה בטיפול הפיזותרפי. זוהי נעל עם סוליה לא יציבה שבנויה על 2 חצאי כדור. בהליכה עם נעלי APOS, המטופל מפעיל את השרירים המייצבים את הברך, ובכך הוא משפר את תפקוד הברך. בנוסף ניתן למקם את חצאי הכדור בנעל כך שהכוחות העוברים בברך בעמידה והליכה יעברו באזורים הפחות רגישים, ובכך להוריד את עצמת התלונות.

הליכה עם מקל או מקלות הליכה

הליכה עם מקל הליכה או מקלות הליכה נורדיים מקלה באופן משמעותי על החולה בכך שהיא לוקחת חלק מהעומס מהמפרק בעת דריכה על הרגל הכאובה. אנשים רבים לא מעוניינים ללכת עם מקל "סבא", ולכן אני ממליץ על מקלות הליכה נורדיים. היתרון של המקלות בנוסף על היותם קלים ומתקפלים, הוא באיזון ושיפור היציבות של החולה.

תרופות נוגדות כאב

תרופות נוגדות כאב נועדו כשמן- לטפל בכאב. אין צורך להתחיל בתרופות מורכבות, והתוצאות טובות מאוד כאשר נוטלים אקמול פעמיים עד שלש פעמים ביום באופן קבוע לאורך תקופה ארוכה. כמובן, שלחולים רגישים לאקמול או חולים עם מחלת כבד, אסור ליטול אקמול, ואם יש ספק, יש צורך להיוועץ עם רופא המשפחה. באם אקמול לא מספיק ניתן לעבור לנגזרות של אופיאטיים.

תרופות נוגדות דלקת

תרופות אלו ניתנות לתקופות קצרות כאשר יש החמרה חריפה בתלונות, למשל לאחר הליכה קשה, טיול, עבודה פיזית קשה, ועוד. לרב אני מפסיק טיפול בנוגדי דלקת לאחר 10 ימים עד שבועיים. תרופות נוגדות דלקת לאורך זמן עשויות לפגוע במערכת העיכול, לגרם לעליית לחץ דם, לפגוע בתפקוד הכלייתי, ולכן אין ליטול אותן לאורך זמן באופן רצוף, ובוודאי שיש להיוועץ ברופא לפני תחילת הטיפול.

הזרקות סטרואידים תוך מפרקיות

ניתן להזריק לברך סטרואידים לצורך טיפול בתהליך הדלקתי. מחקרים רבים מראים שהזרקת סטרואידים מועילה לתקופה קצרה בלבד, ולכן לרב איני נוהג לעשות זאת.

הזרקת חומצה הייאלורונית תוך מפרקית

גם כאן קיימים חילוקי דעות בין הרופאים לגבי יעילות הזרקות חומרים אלה. חומצה הייאלורונית נקראת בשפת הרחוב "הכרבולת של התרנגול", מכיוון שבעבר הפיקו את החומר ממיצוי כרבולות תרנגולים. החומצה ההייאלורונית משמשת כחומר מסכך, מהווה בולם זעזועים, בעלת תכונות אנטי דלקתיות והוכחה במחקרים רבים כמביאה לשיפור בתפקוד הברך לאחר ההזרקה.

הזרקת PRP תוך מפרקית

דגימות דם מהחולה עוברות תהליך בצנטריפוגה, שבסופו מופרדת שכבת פלסמה המכילה טסיות דם (תרומבוציטים). השכבה המופרדת מכילה גם פקטורי צמיחה בריכוז גבוה, בעלי יכולות ריפוי פוטנציאלית. במחקרים שונים הזרקת PRP הראתה שיפור משמעותי בתפקוד הברך לאחר ההזרקה.