אוסטאוארתריטיס/שחיקת סחוס של מפרק הירך- תלונות ואבחנה

אוסטאוארתריטיס היא מחלה ניוונית כרונית הפוגעת במפרקים שונים בגוף, כשהשכיחים להיפגע הם: הברך, הירך, עמוד השדרה, כפות הידיים וכפות הרגליים. באוסטאוארתריטיס של מפרק הירך, התלונה השכיחה ביותר בקרב המטופלים היא "כאבים במפשעה" בצד הפגוע או כאב בירך הפגועה. הכאב מחמיר בנשיאת משקל ובהנעת המפרק. הכאב יביא לקושי בעלייה וירידה במדרגות, וקושי בקימה מישיבה ארוכה. במקרים החמורים יהיה קושי ללכת אפילו מרחק של מספר עשרות מטרים. רבים מהחולים מתלוננים על כאב לילי המפריע להירדם.

רב החולים מזהים ירידה בטווחי התנועה של הירך, המתבטאת בקושי בגרבת גרביים ושריכת שרוכי נעליים, קושי בכניסה ויציאה ממכונית או אמבטיה וכו'. רבים סובלים מקישיון בוקר המתבטא בהגבלה בטווחי תנועת הירך בהתעוררות, המשתפר לאחר מספר דקות.

אז מה בעצם נפגע?

הסחוס המפרקי שתפקידו לאפשר תנועה חלקה של המפרק, הוא הנפגע העיקרי במחלה.

הסחוס באופן טבעי חסר כלי דם ועצבים, ולכן אינו יכול לתקן נזקים שנוצרו בו באופן יעיל. לפי כך, נזקים בסחוס יובילו להרס מפרק הירך, ומכאן לירידה בתפקוד וכאב.

ניתן לחלק את הגורמים למחלה לשתי קבוצות עיקריות:

1. מחלה ראשונית כזו שהגורם לה אינו ברור.

2. מחלה שניונית עם סיבה ידועה בהיסטוריה הרפואית של החולה, כגון: פציעת מפרק הירך בעבר, מחלות ילדות המערבות את מפרק הירך, מחלות ראומטיות, זיהום בעבר של מפרק הירך, נמק של ראש עצם הירך ועוד.

אבחנה

קיימות מספר מחלות אורתופדיות עם תלונות דומות לאוסטאוארתריטיס של מפרק הירך, אך מקורן במחלה אחרת. הבולטות בהן:

  • 1.בורסיטיס- דלקת באזור המקורב של הירך, בו מתחברים גידים המניעים את הירך לפיסוק וסיבוב חיצוני. דלקת זו אינה מערבת את מפרק הירך, והטיפול בה לרב יתבצע ע"י פיזיותרפיה, נוגדי דלקת ולעתים הזרקת סטרואידים לאזור הפגוע.
  • 2.פריצת דיסק בעמוד השדרה המותני הגורם ללחץ על עצב האחראי על תחושות הירך המקורבת. הטיפול יהיה לרב טיפול שמרני המורכב מפיזיותרפיה, תרופות נוגדות כאב ודלקת, ולעתים יש צורך בטיפול ניתוחי לשחרור הלחץ הנוצר על העצב.

האבחנה נעשית ע"י בדיקת רופא (יש צורך לפנות לאורתופד מומחה) אשר יברר תחילה את תלונות החולה.

יש צורך בבדיקה הכוללת: הסתכלות על תבנית ההליכה, התרשמות כללית מהגפיים התחתונות, בדיקת טווחי תנועת מפרק הירך, ובדיקות דימות הכוללות צילום רנטגן של האגן ושל מפרק הירך החשוד.