החלפת מפרק ירך בגישה קדמית

בשנת 1961 Sir John Charnley היה הראשון שתיאר את הניתוח המודרני להחלפת מפרק ירך. מאז ועד היום, הניתוח הפך לשכיח מאוד בעולם המערבי, ונחשב לאחד הניתוחים המוצלחים הקיימים כיום ברפואה.

החלפת מפרק הירך מתבצעת ב-3 גישות ניתוחיות עיקריות:

  • 1.גישה אחורית (POSTERO-LATERAL APPROACH)- נחשבת לגישה המיושמת ביותר בעולם המערבי למפרק הירך.
  • 2.גישה צידית (DIRECT LATERAL APPROACH).
  • 3.גישה קדמית (DIRECT ANTERIOR ), נקראת גם הגישה האינטרמוסקולארית, מכיוון שעוברת בין שרירים- ובניגוד לשתיים האחרות- אינה מערבת חיתוך שריר.

הגישה הקדמית עלתה לכותרות בהקשר של החלפת מפרק ירך רק בשנים האחרונות, למרות שתוארה כבר ע"י Carl Houter בשנת 1881. לאחרונה אנחנו עדים לכך שמנתחים רבים שהיו רגילים לנתח בגישה האחורית או בגישה הצידית עוברים לנתח בגישה הקדמית. הניתוח להחלפת מפרק הירך בגישה הקדמית דורש ציוד מיוחד, שמסייע למנתח לבצע את הניתוח.

יתרונות ניתוח להחלפת מפרק הירך בגישה קדמית:

1.גישה אינטר מוסקולארית אינה פוגעת בשרירי הירך, ולכן כבר בתקופה הראשונה לאחר הניתוח המטופל לא יסבול מצליעה, כפי שקורה למשל בגישה הצידית. הבדל זה נמשך כ-3 עד 6 חודשים, ולכן לטווח הרחוק נהוג לומר שאין הבדל בצליעה בין גישה קדמית לגישה צידית.

2.בשל היעדר פגיעה בשרירים בגישה זו, המנותחים סובלים פחות מכאב בימים הראשונים לאחר הניתוח.

3.החתך בעור קטן יותר בגישה הקדמית בהשוואה לגישה האחורית.

4.בניגוד לגישות הניתוחיות האחרות, לא מגבילים את המטופלים בטווחי תנועה לאחר הניתוח.

5.הסיכון לפריקת התותבת קטן יותר בניתוח זה בהשוואה לגישה האחורית.

6.רמת הדיוק באורך הרגל המנותחת גבוהה יותר בגישה הקדמית.

7.ניתן לשחרר את המנותח מהר יותר לביתו לאחר הניתוח בשל השיקום המהיר.

חשוב להבהיר שלא ניתן לבצע כל ניתוח להחלפת מפרק ירך בגישה זו. בחירת הגישה הניתוחית תעשה ע"י הרופא המנתח בהתאם לאנטומיה של המפרק החולה, מבנה הגוף של המטופל והניסיון הניתוחי של הרופא המנתח בגישות השונות.