אוסטאוארתריטיס/שחיקת סחוס של הברך-רקע ותלונות

רקע

אוסטאוארתריטיס- מחלה נוונית של מפרק הברך, הגורמת לשחיקת הסחוס בברך. הסחוס המפרקי חסר כלי דם ועצבים, ולכן אינו בעל יכולת לבצע "בקרת נזקים" ותיקונם. לכן, נזקים שנוצרו בסחוס במהלך החיים יהפכו עם הזמן כגורם למחלת שחיקה והתנוונות של הסחוס. המחלה יכולה לפגוע במפרקים שונים בגוף, אך התלונות משמעותיות מאוד במפרקים נושאי המשקל, היינו: ירך, ברך וקרסול. המחלה בעיקרה מחלה שחיקתית, אך יש לה גם מרכיב דלקתי, ורבים מהחולים יציינו שיש להם דלקת בברך.

תלונות

התלונה העיקרית היא כאב ברך. חולים מדווחים על כאב ברכיים המוחמר בעת נשיאת משקל הגוף על הברך, זאת אומרת בעת הליכה ועמידה. חולים רבים מתארים כאב בעלייה וירידה במדרגות, הליכה ממושכת, קימה מישיבה, צליעה בצעדים ראשונים לאחר ישיבה ממושכת. מרחק ההליכה מתקצר בעקבות הכאב בברך. תלונה נפוצה נוספת היא כאב לילי, היינו כאב המופיע בכניסה למיטה ומפריע להירדם. חולים רבים נמנעים מלבצע פעילות יומיומית פשוטה, בשל חשש מכאב שיופיע לאחר מרחק הליכה קצר.

תלונות נוספות קשורות בטווחי תנועה- חולים מתארים ירידה בטווחי התנועה של הברך, כמו קושי בכיפוף, קושי ביישור מלא. חולים רבים מתארים קשיון בוקר של המפרק, היינו ירידה בטווחי התנועה של הברך בהתעוררות. במקרים רבים החולים מתארים קושי וכאב בישיבה ממושכת עם ברך כפופה, כמו קולנוע, אוטובוס או מטוס, ואפילו במכונית פרטית.

סימנים

בהסתכלות על הברך, הברך עשויה להיות נפוחה. הנפיחות בברך נובעת לעתים מתפליט נוזל הקיים בתוך הברך, ולעתים נובעת מנפיחות של הרקמה הרכה בברך. ציר הברך במקרים רבים יהיה מעוות, "רגלי X" או "רגלי O". במקרים רבים יהיה דלדול של שרירי הירך. קיימת ירידה ביכולת התנועה של הברך, ולעתים אין יכולת לבצע יישור מלא של הברך, וקיימת ירידה ביכולת כיפוף הברך.

אבחנה

האבחנה תעשה ע"י בדיקת אורתופד. האורתופד יתרשם תחילה מתלונות החולה, בהמשך יבצע בדיקה פיזיקאלית הכוללת: הסתכלות על תבנית ההליכה של החולה הפשטת החולה ובדיקת הברכיים עצמן, ולכן מומלץ להגיע עם מכנסי טרנינג או מכנסיים קצרים, ע"מ לחסוך מבוכה... הרופא יבדק את טווחי תנועת הברך, יתרשם מהנפיחות ומהמצאות נוזל במפרק. בהמשך יבדוק איזורי רגישות בברך, ויציבות של הברך. קיימת חשיבות לבדיקת איכות תנועת מפרקי הירכיים, מכיוון שלעתים כאב בברך נובע מבעיה במפרק הירך. בשלב הבא הרופא ישלח את המטופל לצילומי רנטגן של מפרק הברך.

האבחנה הסופית נעשית ע"י שילוב בין תלונות החולה, הבדיקה הפיזיקאלית וצילומי הרנטגן. בדיקת הבחירה היא צילום רנטגן של הברכיים לפחות בשני המבטים הבאים:

1.מבט קדמי-אחורי של שתי הברכיים בעמידה.
2.מבט מהצד.
יש המוסיפים מבטי ציר ארוך בעמידה של שתי הגפיים, ומבט SKY VIEW של מפרק הפיקה עם הירך.
מדוע צילום הרנטגן נדרש? בצילום הרנטגן ניתן לאבחן מספר גורמים אופיניים: הייצרות המרווח המפרקי, יצירת בליטות גרמיות שניתן למששן בשולי המפרק- אוסטאופיטים, נוון (סקלרוזיס) של העצם התת סחוסית, ציסטות בעצם התת-סחוסית, ותת-פריקה המתבטאת בהעדר התאמה מלאה בין חלקי המפרק.

 

מפרק ברך תקין:

ברך הסובלת מאוסטאוארתריטיס: