טיפול שמרני בארתריטיס/שחיקת סחוס של מפרק הירך

במחלות אורתופדיות רבות ובמיוחד בארתריטיס, ניתן לטפל באופן שמרני וניתוחי. לרב נהוג להתחיל בטיפול שמרני, ולעבור לטיפול ניתוחי רק באם הטיפול השמרני כשל.

קיימים מספר עקרונות לטיפול שמרני, אך הבסיס הוא שינוי בהרגלים, שמתחיל בהבנת המחלה. המטופל חייב להבין שהוא סובל ממחלה כרונית, עם עליות וירידות, והבסיס לשיפור בתלונות הוא השתתפות פעילה בטיפול.

ליבת הטיפול- ירידה במשקל

חולים רבים סובלים ממשקל יתר. העיקרון המנחה כאן הוא מכניקה פשוטה: במקרה של מפרקים נושאי משקל כמו מפרק הירך, ככל שהחולה כבד יותר, המפרק חשוף לעומס רב יותר ומכאן גם ליותר כאב. ירידה במשקל תוריד עומס מהמפרק. מטופלים רבים הסובלים מהשמנה קשה, ישלחו למרפאה כירורגית בריאטרית לצורך ניתוח להרזייה. חולים אלה ירוויחו הרבה יותר מניתוח בריאטרי, מכיוון שעם הירידה המשמעותית במשקל ישתפרו מדדים אחרים מהם סובלים החולים: לחץ דם, סוכרת, תפקוד לבבי וגם כאבי ברכיים ועוד.

טיפולים נוספים המשולבים עם הירידה במשקל:

פעילות גופנית

הכוונה לפעילות רציפה ומאוזנת עם עומסים נמוכים כמו רכיבה על אופניים , הליכה, שחייה וכו'.

פיזיותרפיה

טיפול פיזיותרפי מתרכז על מספר עקרונות כגון: חיזוק שרירי הירך המקורבת,שיפור תבנית ההליכה, שיפור טווחי התנועה, שיפור תפקוד עצבי של המפרק, טיפול מקומי בכאב ועוד. כל הנ"ל לא יביאו לשיפור במראה הרנטגני, אך ללא ספק יכולים להוריד את הכאב ממנו סובל החולה ולשפר את תפקוד המפרק.

הידרותרפיה

תרגול בבריכה של חיזוק שרירי הירך, ושיפור טווחי התנועה. היתרון המשמעותי בעבודה במים הוא הורדת עומס משקל החולה, ושליטה בטמפרטורה. הטיפול במים לא יביא לשיפור במראה הרנטגני של המפרק הפגוע, אך יכול להוריד את הכאב ממנו סובל החולה ולשפר את תפקוד המפרק.

שימוש במקל הליכה/מקלות הליכה נורדיים

מוריד עומס מהמפרק בעת הליכה, הורדת העומס תגרם לירידה בכאב בהליכה.

תרופות נוגדות כאב

תרופות נוגדות כאב נועדו כשמן- לטפל בכאב. אין צורך להתחיל בתרופות מורכבות, והתוצאות טובות מאוד כאשר נוטלים אקמול פעמיים עד שלש פעמים ביום באופן קבוע לאורך תקופה ארוכה. כמובן, שלחולים רגישים לאקמול או חולים עם מחלת כבד, אסור ליטול אקמול, ואם יש ספק, יש צורך להיוועץ עם רופא המשפחה. באם אקמול לא מספיק ניתן לעבור לנגזרות של אופיאטיים.

תרופות נוגדות דלקת

תרופות אלו ניתנות לתקופות קצרות כאשר יש החמרה חריפה בתלונות, למשל לאחר הליכה קשה, טיול, עבודה פיזית קשה, ועוד. לרב אני מפסיק טיפול בנוגדי דלקת לאחר 10 ימים עד שבועיים. תרופות נוגדות דלקת לאורך זמן עשויות לפגוע במערכת העיכול, לגרם לעליית לחץ דם, לפגוע בתפקוד הכלייתי, ולכן אין ליטול אותן לאורך זמן באופן רצוף, ובוודאי שיש להיוועץ ברופא לפני תחילת הטיפול.